VÅR HISTORIE

Vi, Nina og Ole Martin Tomter, startet Tomtermais med en visjon om å levere grønnsaker direkte til deg – forbrukeren.

Eldre generasjoner

Vi er tredje generasjon på Haneborg gård. Min bestefar Ole Petter Tomter holdt til på gården Tomter som er nabogården til Haneborg. I 1923 tok han mot til seg og ruslet over tunet til Haneborg som da var i veldig dårlig forfatning for å spørre om han kunne få kjøpe gården. Gamle Haneborg synes det var en god løsning og de ble enige. Det var tøffe tider i landbruket spesielt på 30-tallet og det sies at et par gode traverhester var årsaken til at Tomter-slekten fortsatt kan drive Haneborg gård den dag i dag.

Ole Petter drev tradisjonelt landbruk med melkekuer, hester, griser, korn, gras og poteter.

Sønnen Johan Petter og Sigrun overtok gården i 1962. De sluttet med kuer og hester men fortsatte med gris frem til 1978. Tidlig på 70-tallet begynte de også med kålrot. Så de siste årene Johan Petter drev gården bestod produksjonen i kålrot, poteter og korn. I tillegg drev han litt med snøkjøring om vinteren.

I 1992 dør Johan Petter, 66 år gammel. Sigrun ønsker ikke å drive gården videre alene, så da tar Nina og jeg over gården høsten 1992 og Sigrun blir boende på kår i den nye kårboligen som stod ferdig i 1991.

Begynnelsen til Tomtermais

I 1995 bestemte vi oss for å gjøre et skille som i ettertid var et viktig, og jeg tror også riktig steg for Haneborg gård. Vi sluttet med poteter og bestemte oss for å dyrke 4 dekar mais for selvplukk. Jeg var veldig nysgjerrig på dette med direktesalg til forbruker, og mente det var et potensiale i det å selge opplevelsen av å plukke egen mat. Det skulle vise seg å bare var starten på noe.. Ganske raskt begynte vi å få innspill fra kundene våre om vi ikke kunne dyrke og selge andre grønnsaker. Etter ca. tre år begynte vi med selvplukk bønner og økte maisarealet hvert år. Vi begynte også å selge produkter fra andre gårder i Frogn som drev med andre typer grønnsaker. Etter hvert fant vi ut at vi skulle begynne å dyrke det meste selv. Viktig å kunne stå 100% inne for de varene vi skulle selge.

Nysgjerrigheten min og etterspørselen fra kundene har frem til nå vært med på å utvikle og utvide konseptet til hva det er i dag. I 2010 satte vi opp det første drivhuset som nå har blitt til 3 hus hvor vi dyrker tomater, agurker, paprika, chili og krydder.

Gårdsbutikken

I 2015 bestemte vi oss for å ta i bruk den gamle jordkjelleren under låven for å innrede den til en gårdsbutikk. Inntil da hadde vi holdt til i en garasje som vi gjorde om til butikk hver høst. Dette ble en ny milepel og en viktig avgjørelse for videre drift og utvikling av konseptet.

Idag

På selvplukk kan dere nå finne 8-10 forskjellige grønnsaker. I gårdsbutikken kan vi i høysesong selge mellom 40 og 50 ulike grønnsakslag. I tillegg tar vi inn poteter fra en nabo (uvasket, rett fra jordet), egg, honning, økologisk mel, is og storfekjøtt, spekepølser, hjemmelaget syltetøy, gele, eplemost og andre produkter fra Berle gårdsbutikk i Svelvik og noen oljer og balsamico produkter fra Botella. Vi jobber hele tiden med å utvikle butikken, men har som et mål at dere skal finne produkter her som dere kanskje ikke finner andre steder.

 

Med vennlig hilsen

Nina og Ole Martin Tomter

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev

BESØK HANEBORG GÅRD

Osloveien 160

1449 Drøbak

omt@tomtermais.no

900 56 525

Gårdsbutikken er nå åpen fra man - lørd!